Pladderbranchen.NU

Info

26-12-2009

Tagget med:

Et år (stort set) uden cd'er

Er det muligt at leve et lovligt liv uden at putte penge i den store, multinationale pladeindustri og samtidigt fortsat anskaffe sig ny, spændende musik? Absolut. Og man bliver gladere af det.

Nytåret står for døren. Og dermed er det snart et år siden jeg lovede mig selv - som nytårsforsæt - ikke at ville købe cd'er o.lign. som var udgivet af de store multinationale pladeselskaber, der som bekendt er bannerførere for en stigende kriminalisering af musikelskere verden over, der er blevet trætte af at industrien klamrer sig til en forretningsmodel der hører forrige årtusinde til.

Faktisk var det ikke kun de store selskaber jeg ikke ville putte penge i længere, men den samlede liste over firmaer der var med til at få bortcencureret The Pirate Bay i Danmark. Dette dels som et eksperiment, men dels også som en klar politisk stilling- og afstandtagen til en milliardindustri der er gået amok i forsøget på at bevare sit nær-monopol på distribution af musik.

Umiddelbart tænkte jeg at det ville være lidt af en udfordring. En del af min faste rutine omkring lønningsdag var at smutte ud og købe et par cd'er. Ville jeg ikke komme til at savne dette? Ville jeg ikke blive fattig på ny, spændende musik? Var jeg ikke bare ved at blive gammel og bitter? Svarene viste sig heldigvis allesammen at være "nej".

Til at starte med fortsatte jeg rutinen og besøgte mine pladepushere i starten af måneden. Der er jo trods alt stadig en god portion cd'er der bliver udgivet af andre end de 4 store, men eftersom bl.a. Playground også stod på min liste over selskaber jeg ikke ville putte mine penge i, og da de desværre er mellemmænd på rigtig mange uafhængige, udenlandske udgivelser der kommer til Danmark viste det sig ret hurtigt at en times tid brugt i en pladebutik mere eller mindre var ren spildtid.

Så ret hurtigt ændrede jeg mine indkøbsvaner til udelukkende at handle på nettet. Meget sjældent fysiske cd'er, oftest blot downloads. Og ligeså hurtigt blev jeg rigtig glad for denne måde at handle musik på. Når jeg efterfølgende har været i pladebutikker har jeg fået samme følelse, af at der intet var at komme efter, som jeg fik de første par gange. Så efterhånden savner jeg slet ikke at stå der og bladre gennem tusindvis af cd'er og lp'er.

I årets løb er der udkommet en del cd'er med større bands som jeg har måttet vælge fra pga. selskabet de er udgivet på. Og det er selvfølgelig lidt trist. Men det bliver mere end opvejet af alle de mange andre spændende ting jeg er stødt på i stedet. Når jeg kigger min musiksamling igennem er det sjovt at se hvordan ting fra 2009 adskiller sig væsentligt fra 2008 og tidligere: Der er næsten ingen superstjerner, men i stedet masser af interessante, forholdsvist ukendte ting. Jeg har hverken fået mindre eller dårligere musik ud af det. Tværtimod. Men det ligger meget længere fra det man hører i radioen end det har gjort det tidligere. Og det er absolut ikke noget minus.

Mange musikelskere siger at de nyder at sidde med den fysiske udgivelse i hånden og bladre i omslaget. Sådan har jeg også haft det i lang tid. Men en uventet sideeffekt ved omlægningen af mit musikforbrug har været at jeg ikke længere har det sådan. Tværtimod synes jeg det er lidt besværligt at skulle have alle mine cd'er stående uden at jeg egentlig bruger dem til noget, og meget besværligt at skulle til at rippe når jeg en sjælden gang i mellem køber en cd. Mange downloads indeholder alligevel også fx en PDF der svarer til omslaget, så man bliver sjældent snydt for noget hvis kunstneren mener at omslaget har relevans for udgivelsen.

Samlet set vil jeg skyde på at jeg i det forgangne år har brugt lidt færre penge på indspillet musik end jeg plejer. Men jeg har ikke fået mindre musik ud af det. Og når det så samtidigt er stensikkert at dem som har lavet musikken har fået mere ud af det, da jeg ofte har købt direkte af dem (hvis de da ikke har insisteret på at forære musikken væk), så er jeg på alle måder en gladere musikforbruger end jeg har været længe. Det bedste ved det hele er at jeg (næsten) ikke har lagt penge i de firmaer der aktivt søger at undergrave fundamentale, demokratiske retsprincipper som fx. at man er uskyldig indtil det modsatte er bevist og man er blevet dømt.

Kommentarer

26-12-2009 21:32 skrev Jonas Clemen Larsen:

Fornuftige ord om en fornuftig musikindkøbs-strategi! Jeg har selv “stemt med tegnebogen” i nogle år når der skulle købes musik… og de 4 store har fået 0 kr.

Her er i øvrigt et godt værktøj til indkøbene: http://riaaradar.com/

30-12-2009 03:03 skrev Mikkel:

Jonas, godt at vide der er andre der tager stilling :)

RIAA Radar er smart. Men hvor pålidelig er den set med danske øjne? Jeg kunne forestille mig at der en del (amerikanske) udgivelser den vil sige god for, da de er udgivet på små amerikanske selskaber, som så måske alligevel ad omveje bliver distribueret af nogle fæle folk her i landet (fx. Playground, hvis man som mig anser dem som værende slemme).

30-12-2009 13:33 skrev Søren Krogh Thompson:

Hej Mikkel

Hvorfor anser du Playground for at være slemme, og hvad mener du med det? Op mod 75% af overskud på de enkelte udgivelser fordeles til vores danske artister (internationale ofte det samme), så kunne være cool, hvis du kunne uddybe din holdning.

Min mail står åben, og du er altid velkommen til at besøge mig på Grønnegade 3 for en snak.

Søren Krogh Thompson
Chef for Playground Music

PS. Jeg arbejder desuden for dansk musik via ulønnet bestyrelsespost i MXD, ulønnet bestyrelsespost i DUP, ulønnet bestyrelsespost i ROSA, ulønnet bestyrelsespost i SPOT Festival mv.

PPS. Jeg kører rundt i en Fiat Brava fra 1997, for et par år siden var vurderingen på ca 25.000 kr. tror den er mindre værd i dag, grundet kraftig rust. Elsker mit liv og glæder mig til at blive far for første gang i februar måned

PPPS. De fleste – nok alle – kunstnere, vi samarbejder med er glade for Playground, spørg dem evt. selv.

30-12-2009 15:52 skrev Mikkel:

Hej Søren

Tænk at få besøg så fint besøg på sin blog. Det glæder mig at du tager dig tid til at deltage.

Som der står i indlægget herover var mit udgangspunkt at jeg ikke ville putte penge i nogle af de firmaer som stod bag spærringen af The Pirate Bay i Danmark. Overordnet var det IFPI og Foreningen af danske Videogramdistributører der stod bag, men i kendelsen fra Østre Landsret står Playground Music Denmark A/S listet som nr. 22 (under IFPI).

Da jeg i sin tid så listen blev jeg faktisk overrasket over at Playground og en række mindre selskaber jeg ellers har meget respekt for også var at finde på listen. Jeg havde umiddelbart troet at det kun var the usual suspects der stod bag.

Hvis I som Playground udelukkende står på listen som en automatisk konsekvens af at I er medlem af IFPI Danmark, og det ikke har været et aktivt tilvalg fra jeres side, så synes jeg bare det gør situationen endnu mere ærgeligt. For mig er problemet med spærringen af TPB ikke at jeg så ikke længere kan snylte gratis på jeres arbejde. Problemet er 2 ting som jeg finder utroligt vigtige, og som også er nogle af grundene til at jeg har startet denne blog:

1) Jeg finder det stærkt kritisabelt at en milliardindustri hellere vil spille med musklerne og bruge ufatteligt mange penge på at føre krig mod deres kunder end på at udvikle deres forretningsmodel så den følger med den teknologiske udvikling. Jeg kender ikke Playgrounds holdning til ikke-kommerciel piratkopiering og hvad jeres politik er mht. at forfølge enkeltpersoner der tager sig den frækhed at dele musik de holder af med andre. Jeg ved heller ikke hvad I gør for at følge med tiden og tilbyde den musik I distribuerer på nye måder. Meget af den udenlandske musik jeg tidligere har købt på cd’er med jeres navn på køber jeg i dag som downloads fra udlandet, så det er måske svært for jer at gøre noget som helst?

2) Jeg finder det stærkt kritisabelt at vi med spærringen af TPB er ved at bane vejen for at man kan cencurere internettet og få lukket konkurrenter ude, hvis blot man har penge og advokater nok. TPB er ikke kun (ulovlig?) fildeling. Det er også en platform hvor uafhængige musikere, filmmagere osv. har mulighed for at nå et rigtig stort publikum. Og det er også et talerør for en hel generation som ophavsretslovgviningen har spillet fallit overfor. Når man spærrer TPB sørger man dermed for at ødelægge muligheden for at uafhængige kunstnere kan komme ud til hele verden, samtidigt med at man lukker for TPBs mulighed for at svare igen på tiltalen. Medmindre man omgår spærringen (hvilket heldigvis er ret let – endnu) har man som fx journalist ikke mulighed for at følge med i TPBs blog og må dermed nøjes med at høre den halve “sandhed” som Jesper Bay ikke er bleg for at udbrede til samtlige danske medier der ukritisk gider høre på ham (hvilket desværre er alt for mange).

Hvis Playgrounds navn står på den liste ved en fejl, eller hvis I blot står der i kraft af jeres medlemskab af IFPI men at I rent faktisk har en anden holdning til fildeling end den man normalt hører fra Jesper Bay og de store major labels, så vil jeg gerne gøre 2 ting: Dels vil jeg stoppe min boycut af jer. Det skal selvfølgelig ikke gå ud over uskyldige (hvilket du gerne må hilse IFPIs advokater er et rigtig fint princip hvis man gerne vil holde sig gode venner med sine kunder). Og dels vil jeg meget gerne skrive om jeres holdning til fildeling or internettet som distributionsplatform, og om hvad I gør for at imødekomme de musikfans der bare så gerne vil have lettilgængelig musik uden begrænsninger. Ikke fordi de er nærrige røvere, men fordi de simpelthen elsker musikken så højt. Men i så fald vil jeg også opfordre dig – og evt. andre medlemmer af IFPI der ikke ser rødt når de hører ordet “fildeling” – om at tage emnet op næste gang I holder møde i IFPI (eller hvordan det nu fungerer). For det kan da ikke være rigtigt at IFPI skal udøve netcensur på jeres vegne hvis I ikke bakker op om det.

Lad mig afslutningsvis endnu en gang takke for opmærksomheden. Dialog er helt klart en bedre taktik end erstatningssager om urealistisk høje, fiktive tab.

07-01-2010 13:46 skrev Søren Krogh Thompson:

Hej Mikkel, meget kort.

Min holdning til piratkopiering er at det ødelægger, hvad jeg/vi bruger tid og penge på. Vi gør alt hvad vi kan for at hjælpe danske og udenlandske bands, så de kan tjene penge i Danmark – og nej vi er ikke igler, blodsugere osv

Vi støtter blogging, men ikke professionele netværk som f.eks. TPB og Mininova. Hvis TPB vil lave en legal løsning a la Spotify, så er det jo super fedt – men det ønsker de ikke.

Ift. nye modeller støtter vi stort set alle legale modeller fra Spotify over TouchDiva til onlinebutikker på de enkelte musikeres egne sites – se f.eks. Oh No Ono. At du køber fra udlandet er da cool, det kan jeg intet gøre ved – på samme måde som salg via amazon.com mv. også ryger fra min omsætning. Prøver at presse prisen ned i DK, men det er ikke alle retailer, der vil acceptere det – f.eks. koster et Vampire Weekend fysisk album ca. 65-68 kr ex. moms for en butik – men når nogen så vælger at sælge den for 149 kr, så gavner det ikke jer eller os. Så pres gerne dem til at nedsætte deres avancer. husk også at iTunes og andre portaler også tager deres andel af de 74 kr, jeg tager for et album – vi snakker næsten halvdelen.

Synes du blander censur sammen med TPB-situationen. Kort og godt. TPB laver ulovlige deling på nettet. Havde de ophørt med dette, kunne de bare have delt videre af de legale, som Mininova gør nu.
TPB bruger så mange blogs og supportere til at støtte deres sag, så det går nok alligevel. Husk igen at grunden til at det sker er en ulovlig deling. Hvis du så mener at fildeling bør være lovlig og gratis er en anden sag.

Ift. at imødkomme musikforbrugere, så har Playground Music ALDRIG haft DRM på vores musik, derved har vi ALDRIG begrænset anvendelsen.

Ift. fremtidens fildeling, så arbejdes der jo på at skabe modeller, som gør at det er muligt. I en forsimpelt form kan man jo kalde YouTube for en fildeling, og her falder der nu stille og roligt penge af til musikere og labels – og jeg så gerne TPB i en legal model – det er jo fedt – men problemet er ofte, at det er svært at blive enige om “hvad koster det” – på begge sider.

Jeg sætter pris på, at du trods alt er villig til at betale for musik – det er det fundament, der skaber fremtiden for musikken. Tag ikke fejl, der er og vil altid være behov for folk med stærke netværk – såsom Playground, det er jo ikke tilfældigt når The Kissaway Trail er på forsiden af et magasin, og selvfølgelig skal jeg tjene penge på den service – men det skal bandet også.

Jeg vil også stadig gerne invitere dig ind på Playground, så du kan se min del af virkeligheden og måske nuancere dit eget billede.

Gode hilsner, Søren

13-01-2010 19:48 skrev Mikkel:

Meget kort? :)

I stedet for at tærske langhalm her vil jeg tage imod dit tilbud om at komme og besøge dig hos Playground. Jeg skriver en e-mail til dig på et tidspunkt, så vi kan aftale nærmere.

08-04-2010 21:15 skrev Emil Kirkegaard:

Hej,

Jeg har det på samme måde, men er gået lidt en anden vej end dig. Jeg er begyndt at høre en masse ukendt musik på diverse udgiv-dit-musik-gratis hjemmesider, især Jamendo.com. Det kan klart anbefales.

Når jeg finder noget jeg synes særligt godt om, så donerer jeg en skilling til kunstneren. Jeg er en meget fattig studerende, så det bliver typisk til 5-10 dollars. Heldigvis går disse penge i høj grad til kunstnerne. Ved ikke om Jamendo tager nogle af dem faktisk, kunne forestille mig at de ikke tager noget og kun lever af reklamer. Omvendt så koster det en del at stille deres servere til rådighed til downloads.

Uden Jamendo ville jeg aldrig have hørt om et band jeg fandt som spiller jazz, rock, metal og lidt opera! Det er en noget pudsig blanding, men det kan anbefales til folk der kan lide noget á la Nightwish, bare med jazz-elementer.

http://www.jamendo.com/en/artist/Diablo_Swing_Orchestra_%282%29

I øvrigt har jeg en blog som får relativt mange besøg. jeg har smidt et link op til din blog (?), da jeg interesserer mig en del for ophavsret-lovgivning etc. og af og til skriver om det.

http://emilkirkegaard.dk/

28-04-2010 15:46 skrev Mikkel:

Hej Emil

Det er helt sikkert også en fin måde at stemme med tegnebogen på. Jeg har aldrig selv for alvor dykket ned i Jamendo og lign. services, men måske man skulle kaste sig over det en dag. Om ikke andet for at kunne skrive noget fornuftigt om det her.

Jeg har kastet dit RSS-feed i min feedlæser :)

Skriv en kommentar

  • Du kan bruge Textile til formatering af din kommentar
  • Bliver ikke vist offentligt
  • Valgfri
  • I går var det lørdag, i morgen er det mandag. Dette er for at vi ved du er et menneske.

Dette site har (heldigvis) ingen tilknytning til IFPI. Leder du efter IFPI's propagandacentral, kan du finde den lige her.

Alt indhold er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 2.5 Danmark Licens.