Pladderbranchen.NU

Info

13-11-2009

Tagget med:

Kan man tjene penge på gratis?

Den norske enmandshær Gisle Martens Meyer har under navnet Nebular Spool udgivet sin seneste plade, Shul, som gratis download. Har man lyst kan man betale for den. Selvom pladeindustrien gang på gang siger det ikke kan lade sig gøre er det alligevel lykkedes for Gisle at tjene en pæn slat penge på "gratis".

Norske Gisle Martens Meyer er her i landet mindst ukendt under navnet Ugress. Under et andet af hans mange andre navne, Nebular Spool, udgav han d. 31. oktober albummet Shul.

Gisle er en af de mere åbensindede og fremsynede kunstnere. Og for at afprøve metoden, valgte han at udgive albummet som download med dertilhørende "betal hvad du har lyst til"-ordning. Som han skrev i annonceringen af albummet:

I realized I have not tried an explicit pay-what-you-want model, so this time everything is available and you can choose if and what you want to pay.

Der findes mange versioner af sandheden om hvordan denne måde at udgive sine ting på fungerer når man er en lille, forholdsvist ukendt kunstner. Nogle påstår at det sagtens kan lade sig gøre, mens andre - og især de store pladeselskaber - påstår at det at tjene penge på netop den model er forbeholdt de store superstjerner, der - på baggrund af netop pladeselskabernes arbejde - har opbygget kæmpestore fanskarer.

Men hvordan forholder det sig så i virkeligheden? Der findes meget lidt dokumentation på området, men Gisle har i hvert fald gjort sit til at bidrage. Allerede 5 dage efter udgivelsen af Shul var han klar med noget spændende statistik. Bl.a. at 40% vælger at betale selvom de kan få præcis det samme gratis, og at den gennemsnitlige betaling er 3$ - altså ca. 15 kr. (med den nuværende dollar-kurs). Dette er vel at mærke for en udgivelse med et sideprojekt fra en ikke særligt kendt kunstner. Præcis hvor meget Gisle har tjent vil han ikke oplyse, men han skriver:

(...) financially and theoretically speaking, if I could release an album like this every month, with those figures, I could actually make a living directly from that.

Der er dog næppe nogen der kan sprøjte nye albums ud hver måned. I hvert fald ikke af en kvalitet så man kan holde betalingerne på det niveau Gisle oplever.

Men det er tydeligvis ganske muligt at tjene en fornuftig slat penge på at stille sin musik til rådighed gratis, og lade dem som har lyst til det betale. Også selvom man ikke hedder Radiohead. Man bliver måske ikke millionær og kan droppe sit arbejde på fabrikken. Men det er altså heller ikke er tilfældet hvis man skriver kontrakt med et af de konventionelle pladeselskaber, medmindre man hører til blandt de største stjerner. Til gengæld er musikken højst sandsynligt kommet ud til langt flere fans end den ville have gjort hvis den kun var udgivet som cd gennem de traditionelle distributionskanaler. Og det er da ikke så skidt endda.

Forresten er Shul en glimrende plade, hvis man er til dyster elektronisk musik. Hent og lyt selv. Og husk at det ikke er forbudt at betale lidt hvis man kan lide musikken.

Dette site har (heldigvis) ingen tilknytning til IFPI. Leder du efter IFPI's propagandacentral, kan du finde den lige her.

Alt indhold er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 2.5 Danmark Licens.